Beginnen met jouw eigen groente kweken

Het wordt steeds populairder om je eigen groente te kweken en te gebruiken bij het klaarmaken van maaltijden. Niet alleen geeft het een goed gevoel van zelfstandigheid, het is ook gewoon leuk om in de tuin bezig te zijn. Ook is de vraag naar natuurlijke producten gestaag aan het toenemen. De voordelen van het zelf kweken zijn uiteraard goede redenen om hiermee te beginnen. Het kan echter lastig zijn om een goed beginpunt te vinden en deze hobby echt goed op te pakken. Nu de lente er bijna aankomt is het een ideaal moment om jou een beetje in de goede richting te helpen. Daarom hier een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden voor je begint.

Bepaal hoeveel grond je wilt gebruiken

Niet iedereen kan evenveel tijd besteden aan het tuintje, en ook heb je geen oneindige hoeveelheid grond beschikbaar. Bedenk hoe vaak je bezig wilt en kunt zijn met jouw tuintje, en bedenk een goede plek om hiervoor te gebruiken. Je kan beter klein beginnen en later uitbreiden dan dat je te veel hooi op je vork neemt en er maar mee stopt. Een langwerpig stuk grond is een ideale vorm omdat je dan overal makkelijk bij kunt. Denk aan een afmeting van ongeveer 5 meter bij 1 meter. Hou hierbij zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke factoren. Ligt er al goede grond of moet je potgrond gebruiken? Ziet het plekje wel genoeg zon, en kan het een beetje waaien? Ook wil je er makkelijk bij kunnen met een waterbron, en moet je er natuurlijk bij kunnen om voor het tuintje te zorgen. Een leuk houten hekwerk om het tuintje af te bakenen helpt ook tegen nieuwsgierige dieren.

Wat wil je gaan groeien?

Sommige groenten hebben meer grond nodig dan andere, en het hangt er dan ook helemaal van af wat jij wilt kweken als je gaat nadenken over de hoeveelheid zaadjes. Bedenk van tevoren wat je wilt gaan kweken aan de hand van informatie over groeiduur, vereisten qua aandacht en voeding. Het helpt ook als je het een beetje lekker vindt, natuurlijk! Zaadjes kan je gemakkelijk online vinden, en ook een handleiding voor dat type zaad is overal verkrijgbaar.

Heb geduld

Een groeicyclus duurt gewoon best lang, en je zal dus niet meteen voortgang zien. Het moment dat de plantjes boven de grond komen is altijd leuk, maar daarna duurt het nog vrij lang voordat de eerste buit te zien is. Daarom is het belangrijk dat je een gezonde portie geduld hebt!

Geef een reactie