Heftrucks?

Elk bedrijf met een magazijn kan een heftruck gebruiken. Al gaat het om het vervoeren van dozen, planten of pallets met spullen, een heftruck zal het werk een stuk vergemakkelijken. Maar wat is een heftruck precies? En wat zijn de verschillen tussen verscheidene typen heftrucks? Hoe gaat een bedrijf veilig om met heftrucks. Dit allemaal zal hier te lezen zijn.

Typen trucks

Heftrucks komen in verschillende types. De omgeving van waar het voertuig ingezet gaat worden is bepalend voor welke truck er aangeschaft hoort te worden. Een vorkheftruck is binnen en buiten te gebruiken. Het verschil in gebruik zit in de grootte van de wielen en de manier van aandrijving. Vorkheftrucks voor binnen gebruik hebben vaak een accu als aandrijving. Vorkheftrucks voor buitengebruik hebben juist vaak een dieselmotor. Een vorkheftruck is snel aan te duiden door de duidelijke vorken die zich voorop de truck bevinden. Hier worden de paletten en dozen met goederen mee opgetild.

Voor transport dat in of uit een vrachtwagen getild hoort te worden, zijn meeneemheftrucks hét voertuig om te gebruiken. Deze kunnen achter op de vrachtwagen gevestigd worden, waardoor de goederen in- en uitgelaat kunnen worden op een makkelijke manier.

Ruwterreinheftrucks hebben banden met een zeer grof profiel. Hierdoor heeft de truck extra tractie op ruig terrein, bijvoorbeeld bij de bouw. Voor nog meer stabiliteit heeft deze heftruck vaak dubbele wielen aan de voorkant. Elke lading kan zo gemakkelijk meegenomen worden.

De naam ‘smalle gang heftrucks’ zegt eigenlijk al alles dat iemand hoeft te weten over deze type. Door het creëren van smallere gangen in het magazijn kunnen er meer goederen verplaatst worden. De smalle gang heftruck kan zonder enige moeilijkheid door deze kleinere gangen heen rijden. De truck kan zich daarnaast sneller draaien, voor optimaal gebruik.

Naast de bovengenoemde voorbeelden bestaan er nog meer typen heftrucks, zoals de zijlader heftruck of de vierwegheftruck. De eerste vier worden echter het vaakst gezien en aangeschaft.

Veiligheid

Veiligheid is nummer één op elke werkplaats. Zonder veiligheid, geen werk. Omdat heftrucks zwaar zijn en mogelijk wat schade aan kunnen richten, is het belangrijk om veilig met de voertuigen om te gaan. Laat het bijvoorbeeld jaarlijks gekeurd worden. Zo is het meteen duidelijk als er wat mis is met de truck en zullen er (hopelijk) minder ongelukken gebeuren. Een heftruck hoort voorzien te zijn van een stoelgordel en een dichte cabine die de chauffeurs horen te gebruiken. Mensen die werken met of rondom een heftruck horen precies te weten hoe het werkt en wat er in verschillende situaties gebeurd hoort te worden. Licht hen in en zorg ervoor dat de informatie in het voorhoofd blijft door het jaarlijks te herhalen. Verder kan er gebruik worden gemaakt van rustig rijden, letten op welke zwaarte de truck aankan en de tip dat er geen losse spullen op of in de heftruck worden gelegd. Eens per jaar een refresher van veiligheid lijkt wat irritant, maar een ongeluk is een stuk irritanter.

Geef een reactie